Печіння «під ложечкою» і дискомфорт у шлунку після їжі свідчать про захворювання шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Ці неприємні відчуття посилюються, якщо харчування незбалансоване, важке і агресивне для шлунка. Продукти, від яких буває печія, потрібно "знати в обличчя", щоб вчасно зупинитися і уберегти шлунок від неприємних наслідків.
Печія – що це?
Печія – стан ШКТ, за якого агресивне середовище в шлунку починає подразнювати його слизову. У низці випадків печію супроводжує рефлюксна хвороба (ГЕРХ) – зворотний закид їжі з шлунку до стравоходу. Якщо є схильність до цього захворювання, потрібно знати, від яких продуктів печія.
Закид відбувається, коли нижній стравохідний сфінктер погано працює. Цей орган являє собою безліч складок, які відкриваються і закриваються за принципом клапану:
- їжа потрапила до стравоходу – клапан відкрився, щоб пропустити її у шлунок;
- їжа в шлунку – клапан закрився.
Якщо ж сфінктер не спрацьовує, частина їжі викидається назад разом із домішками шлункового соку. Крім інших компонентів, він містить соляну кислоту, агресивну для стінок стравоходу. Починається відчуття жару, пече за грудиною та в горлі. Рефлюкс – не єдина причина печіння. Дуже часто люди самі завдають собі шкоди, вживаючи продукти, від яких печія. Вони агресивні і подразнюють слизову шлунку самі собою
Печія – причина в їжі
Ми те, що ми їмо. Фізіологічні причини печії зрозумілі. Залишаються супутні чинники:
- хвороби ШКТ та інших органів – це виразки, гастрити, іноді патології серця і судин, анатомічні порушення гортані;
- продукти, що провокують печію.
Якщо з першими причинами потрібно боротися комплексно, то друга легко усувається. Достатньо прибрати з раціону агресивну їжу і стан організму поліпшується. Якщо причини печії в продуктах, зверніть увагу, чи є у вашому раціоні:
- Кислі овочі та фрукти. Це апельсини, лимони, всі цитрусові, ананаси і помідори – вони містять багато кислот. Якщо шлунок продукує сік у великій кількості, кислоти з овочів і фруктів тільки підсилюють дію соляної кислоти.
- Солодке, особливо у великих кількостях. Різні десерти розслаблюють нижній стравохідний сфінктер з усіма витікаючими наслідками.
- Шоколад і кава. У підвищеній кількості вони призводять до такого ж ефекту, як і десерти.
- Жирне перетравлюється важко і довго. Тому не варто зловживати їжею, багатою на жири — це сири, горіхи, ковбаса і сосиски. Несприятливими є для шлунка трансжири. Особливу увагу необхідно приділяти складу під час вибору фаст-фуду і напівфабрикатів.
- Газована вода – скупчення газу може розпирати шлунок і тиснути на сфінктер.
- Гострі страви, наприклад, хрін і часник подразнюють слизові оболонки, викликаючи дискомфорт.
- Спиртне. Алкоголь підсилює вироблення шлункового соку, особливо це стосується червоних вин і пива.
Люди із зайвою вагою схильні до печії, адже у них підвищений внутрішньочеревний тиск, стінки шлунка і діафрагма стискаються, провокуючи рефлюкс. Те ж стосується і вагітних.
Перші ознаки печії
Печія з'являється практично одразу після їжі. Коли продукт-агресор потрапляє до шлунка, він починає розщеплюватися ферментами й кислотами шлункового соку. Для перетравлення гострого, жирного і важких вуглеводів соку потрібно більше, тому організм виділяє його у підвищеній кількості. Починається печіння в животі, яке доходить до грудей і горла.
До печіння додається кислий або гіркий присмак у роті.
Якщо додаються неспецифічні ознаки: кашель, захриплість, задишка і запалення бронхів – потрібно відвідати вузькопрофільних фахівців. Можливо, причини печії пов’язані з патологічними процесами у легенях, бронхах чи інших органах.
Симптоми печії можна розділити за часом виникнення і тривалістю. Це непрямий чинник для визначення хвороби:
- печія з'явилася через 15-20 хвилин після їди – швидше за, все це ГЕРХ (рефлюксна хвороба), додатковий симптом – відрижка;
- здуття живота і печіння одразу після прийому їжі – ознака гастриту, виразки або звичайного переїдання;
- при виразці дванадцятипалої кишки печіння може з'явитися через 1-2 години після прийому їжі;
Самостійно діагностувати захворювання не потрібно, це робить лікар на консультації. За виникнення наступних небезпечних симптомів потрібно відвідати його негайно:
- кров у калі;
- анемія;
- втрата ваги;
- блювання;
Якщо відчуття печіння виникає за грудиною, не зменшується, а тільки посилюється, викликайте швидку. Це може говорити про серцевий напад.
Печія: діагностика
Якщо пацієнт скаржиться на регулярну печію, шукають основне захворювання. У 70% випадків печіння викликає ГЕРХ [2]. Щоб його діагностувати, проводять тест антацидами: прийом цих препаратів повинен швидко усунути печію, що говорить про рефлюксну хворобу.
Додатково для виявлення виразки або гастриту проводять лабораторні аналізи крові і калу. Потрібно обстеження зондом, а в деяких випадках ендоскопія з контрастом [3]. Також визначають кислотність шлунка і здають аналіз для виявлення бактерії Helicobacter pylori.
Печія, пов’язана із порушеннями режиму харчування, усувається швидко, а ось захворювання ШКТ вимагають додаткового лікування.
Печія: лікування та швидка допомога
Якщо симптом не спровокований важкими патологіями стравоходу, його легко позбутися. Потрібно підтримувати збалансовану дієту, рекомендовано прибрати з раціону агресивні продукти [4]. Конкретні приклади таких продуктів Ви можете побачити вище у нашій статті.
Дієта – не єдине лікування печії, адже іноді без препаратів не обійтися. Всесвітня організація гастроентерологів рекомендує приймати антациди при рефлюксній хворобі [5]. Вони швидко усувають симптом, тому їх призначають при комплексному лікуванні захворювань, що супроводжуються печією. Ренні® не тільки починає працювати через 40 секунд, але й має сприятливий профіль безпеки. Це означає, що його можна застосовувати при вагітності.
Ренні® – таблетки з м'ятним і апельсиновим смаком. Вони зручні завдяки жувальній формі. Препарат містить одразу два антациди – карбонат кальцію і карбонат магнію – ці речовини довели свою здатність підвищувати рН вже через кілька хвилин [6]. Вони нейтралізують соляну кислоту в шлунку і стравоході, тому здатні швидко знімати печію.
Перед прийомом будь-яких препаратів і для розуміння їх дозування потрібно проконсультуватися з лікарем.
[2] Довідник з печії. Глобальні перспективи. Всесвітня Організація гастроентерології, 2015 рік.
[4] ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛЬНА РЕФЛЮКСНА ХВОРОБА. Адаптована клінічна настанова, заснована на доказах. 2013
[6] Ренні® з ментоловим смаком. Інструкція для медичного застосування лікарського засобу.