Напади печіння "під ложечкою" і за грудиною зустрічаються майже у кожної людини. Рясна їжа, жирне і смажене, інші несприятливі фактори можуть спровокувати цей неприємний симптом. Але якщо печія після їди виникає регулярно, потрібно приділити увагу своєму організму, адже вона сигналізує про наявність інших патологій.
Печія – відчуття печіння за грудиною (по ходу стравоходу), спричинене подразнювальною дією шлункового соку, що потрапив у стравохід.
Коли їжа опускається до шлунку, вона перетравлюється за допомогою шлункового соку. Його основна речовина — соляна кислота [1], але стінки шлунка захищені від неї спеціальним шаром слизу, а у стравоході такого захисту немає. Щоб їжа не потрапила назад у стравохід, він закривається нижнім стравоходним сфінктером (своєрідним «клапаном» зі складок слизової оболонки нижньої частини стравоходу). В нормі цей «клапан» пропускає їжу і рідину зі стравоходу у шлунок та не пропускає їх назад. У шлунку відбувається перетравлювання їжі, і метаболіти виходять природним шляхом після чого вона потрапляє у кишківник.
Коли сфінктер слабшає, він не може утримати вміст шлунка, який викидається у стравохід разом із соляною кислотою. Вона подразнює його стінки, від чого і починається печія після їжі.
Печія, як така, — це не захворювання, а симптом. Хоча б раз у житті вона може зутрічатися у кожної людини та проходить сама. Але якщо регулярно виникає відчуття тяжкості, переповнення шлунку, блювота після їжі — це говорить про наявність патологій.
Причини
Причини печії після їжі можна розділити на кілька груп:
- Захворювання шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Виразкова хвороба, гастрит, гастро-езофагальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ) та інші.
- Зміни в організмі, пов'язані зі способом життя, наприклад, якщо людина має шкідливі звички.
- Печія може виникати при вагітності, при післяопераційних станах.
- Захворювання інших органів і систем. Серця і судин, нервової системи, бронхів і легенів.
- Стан часто виникає у людей із зайвою вагою. У них підвищується внутрішньочеревний тиск і їжа спокійно проходить назад. До того ж, такі пацієнти схильні до переїдання.
Коли виникає печія після їжі, причини можуть бути різними. Але на перших стадіях лікування симптоми усуваються антацидними препаратами.
![Жінка посміхається](/sites/g/files/vrxlpx37481/files/styles/desktop_1000xauto/public/2021-03/night2.png?itok=m-Abb_rv)
Симптоматика
Основні прояви печії після їжі:
- Відчуття печіння за грудиною. Зазвичай з'являється через декілька хвилин після прийому їжі.
- Відрижка і кислий присмак у роті.
- Гастроезофагальна рефлюксна хвороба (ослаблений нижній стравоходний сфінктер або ГЕРХ) супроводжуються печією у 70% випадків [2], тому її першою підозрюють за регулярної печії.
Тривожні симптоми вимагають термінового звернення до лікаря [4]: кров у калі, різка втрата ваги, моментальне відчуття насичення, блювота й анемія. При гострому печінні за грудиною потрібно викликати швидку допомогу, адже вона може говорити про серцевий напад.
Діагностика
При встановленні причини збирають анамнез і виключають захворювання, не пов'язані зі шлунком.
Основна діагностика включає:
- лабораторні аналізи крові та калу;
- аналіз на кислотність шлункового соку ;
- обстеження шлунка ендоскопом або зондом — фіброгастродуоденоскопія (ФГДС);
- вимір внутрішньостравоходного тиску — езофагоманометріі проводиться за допомогою спеціального приладу;
- PH-метрія — добовий моніторинг зміни кислотності в шлунку.
Діагностика нічної печії та проблеми у вагітних припускають ті ж методи дослідження.
Лікування
Регулярна печія після прийому їжі вимагає діагностики та комплексного лікування. На всіх етапах можна приймати препарати-нейтралізатори соляної кислоти. Це антациди. Вони рекомендовані до прийому Всесвітньою гастроентерологічною організацією для усунення симптомів рефлюксу [6].
Антациди — ліки, які складаються з різних солей. Наприклад, комбінація магнію карбонату і кальцію карбонату нормалізує кислотність уже через кілька хвилин після прийому[7]. Препаратом, який містить саме цю комбінацію діючих речовин, є Ренні®. Його дія направлена на нейтралізацію протягом кількох хвилин надлишків кислоти, тим самим позбавляючи людину печії після їди. Ренні® не подразнює слизову, має мінімум побічних дій. Завдяки своєму профілю безпеки, він дозволений до прийому вагітним жінкам. Ренні® — жувальні таблетки з приємним ментоловим або апельсиновим смаком, зручні і комфортні у застосуванні.
Лікування печії також вимагає дотримання дієти, відмови від шкідливих звичок, вживання якісних харчових продуктів.
[1] Б.В. Грицуляк, В.Б. Грицуляк. Анатомія і фізіологія людини. Навчальний посібник. – Івано-Франківськ, 2021. – 135 с.
[2] Довідник з печії. Глобальні перспективи. Всесвітня Організація гастроентерології, 2015 рік.
[3] ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛЬНА РЕФЛЮКСНА ХВОРОБА. Адаптована клінічна настанова, заснована на доказах. 2013
[7] Ренні® з ментоловим смаком. Інструкція для медичного застосування лікарського засобу