Після їжі у горлі інколи виникає неприємне печіння і кислий присмак. Пацієнти найчастіше називають це відчуття – «печія в горлі». Вона не тільки сприяє дискомфорту, але й може свідчити про серйозні функціональні розлади.
Печія – небезпечний симптом або тимчасовий стан?
«Глоткова печія» – це стан, за якого виникають неприємні відчуття не тільки "під ложечкою". Вони підходять ближче до горла, з'являються відчуття печіння і подразнення. Медицина не відносить печію до самостійних захворювань, адже це симптом, а тривожний він чи ні – залежить від багатьох факторів.
«Печія у горлі» з'являється, якщо на слизову оболонку стравоходу (зокрема і у верхніх відділах) діє подразливий чинник. У ряді випадків це соляна кислота шлункового соку і частки неперетравленої їжі. У нормі вони знаходяться всередині шлунка, але виникає момент, коли закидаються назад до стравоходу, тоді й виникає печія.
Якщо печіння з'являється рідко, хвилюватися не варто, достатньо скорегувати дієту і не переїдати. Але постійні напади можуть свідчити про небезпечні патології.
Основні причини «печії у горлі»
Стравохід – тонкий трубчастий м'яз, який закривається двома сфінктерами. Верхній пропускає їжу з глотки у стравохід. За допомогою перистальтики вона просувається в нижні відділи, де відкривається нижній стравохідний сфінктер – прохід у шлунок. Сфінктери представляють собою безліч складок, які працюють, як клапани. «Печія в горлі» з'являється, якщо нижній стравохідний сфінктер не впорався зі своїм завданням – не втримав вміст шлунка.
Білки, жири і вуглеводи з їди розщеплюються шлунковим соком. Ця рідина досить агресивна, адже крім основних харчових ферментів вона містить низку кислот. Соляна кислота – одна з них, до шлункового соку входять також травні ферменти. Всі вони необхідні для здорового травлення. Оболонка шлунка захищена від їх впливу особливим шаром слизу.
У стравоході немає такого захисту, тому він дуже чутливий до агресивних факторів. Коли вміст шлунка потрапляє на стінки органа, виникає печіння, жар, кислий присмак. Чому ж відбувається «печія в горлі» – причини:
- переїдання – банальне переповнення шлунка, він не встигає перетравлювати їжу;
- агресивна їжа: кислі, гострі, солоні продукти, алкоголь і кава самі собою містять речовини, які подразнюють шлунок – відчуття доходять до горла;
- функціональні порушення стравоходу і стравохідного сфінктера;
- захворювання шлунково-кишкового тракту: рефлюксна хвороба (ГЕРХ), гастрит із підвищеною кислотністю, виразка тощо;
- постійні стреси [1];
- підвищений внутрішньочеревний тиск – спостерігається у вагітних і людей із надмірною вагою.
У рідкісних випадках «глоткова печія» з'являється, якщо порушена робота верхнього стравохідного сфінктера і закидання кислого вмісту доходить до гортані. Такий рефлюкс називають фаринголарингеальним (ФЛР). Локалізація і причини печії бувають різними, але самостійно ставити діагноз не варто – краще звернутися до фахівця.
Печія як супутник хвороби
Відчуття «печії в горлі» неприємне, але гірше, коли воно є не наслідком порушення дієти, а симптомом захворювання. За даними Всесвітньої організації гастроентерологів, печія – найбільш характерна ознака ГЕРХ. При цьому захворюванні симптом з'являється в 70% випадків [2], тому рефлюкс підозрюють першим. Для нього також характерна відрижка.
Діагностика
Оскільки «печія в горлі» може бути ознакою різних захворювань, то і діагностика відрізняється. Насамперед перевіряють наявність рефлюксної хвороби. Експрес-метод – антацидний тест. Якщо прийом антацидів знімає напад, це свідчить про ГЕРХ.
Для підтвердження діагнозу потрібні й інші дослідження:
- лабораторні аналізи крові та калу, визначення Helicobacter pylori (причина виразки);
- дослідження шлунка за допомогою зонда – якщо є тривожні симптоми, МОЗ України рекомендує проводити ендоскопію з контрастом; [6]
- аналіз рН у стравоході для виявлення підвищеної кислотності.
За виникнення відчуття «печії у горлі» може знадобитися додаткова діагностика. Обстежують серце, ЛОР-органи, загальний стан гортані.
«Печія в горлі»: лікування
Насамперед звертаються до гастроентеролога. Якщо лікар вважатиме за потрібне, він направить до вузьких спеціалістів – ЛОРа, пульмонолога, хірурга, онколога.
Лікування «печії в горлі» зведено до двох напрямків:
- усунення печіння як симптому;
- терапія основного захворювання.
В обох випадках Всесвітня гастроентерологічна організація рекомендує приймати антацидні препарати [7] для лікування ГЕРХ і усунення «печії в горлі». Антациди мають корисну властивість – нейтралізують соляну кислоту в шлунку.
До складу Ренні® входять одразу два антациди — карбонат кальцію і карбонат магнію, які діють комплексно.
Ренні® – таблетки, які мають низку переваг:
- підвищують рН за підвищеної кислотності;
- мають сприятливий профіль безпеки, тому дозволені при печії у вагітних;
- випускаються у формі жувальних таблеток із приємним апельсиновим або м'ятним смаком.
Перед прийомом Ренні® відвідайте лікаря та уважно прочитайте інструкцію.
[2] Довідник з печії. Глобальні перспективи. Всесвітня Організація гастроентерології, 2015 рік.
[4] ГАСТРОЕЗОФАГЕАЛЬНА РЕФЛЮКСНА ХВОРОБА. Адаптована клінічна настанова, заснована на доказах. 2013.